Second opinion Filmhuis:
Filmhuis kan voor 8,4 miljoen euro naar Rembrandt

Verhuizing van filmhuis Focus naar het Rembrandt-theater kost 8,4 miljoen euro. Dit blijkt uit onderzoek van bouwkundig onderzoeksbureau Vaecon, in opdracht van de actiegroep 'Second Opinion Filmhuis'.

Je vindt een uitgebreide samenvatting van de Second Opinion hier op de website. Je kunt de volledige berekening hier als PDF downloaden.

Het bedrag van 8,4 miljoen is 3 miljoen euro minder dan de geplande nieuwbouw voor het filmhuis op het Kerkplein, en 8 miljoen euro lager dan de 16,5 miljoen waar wethouder Elfrink na een grove berekening op uitkwam.

Uitgangspunt van het onderzoek zijn de eisen die Focus Filmtheater aan de nieuwbouw op het Kerkplein heeft gesteld. Het onderzoek voldoet daarmee aan alle wensen van het filmhuis voor de toekomst.

Wanneer gekozen wordt voor Rembrandt als locatie voor het Filmhuis, bespaart de gemeente Arnhem bijna 200.000 euro op de jaarlijkse lasten. Het voordeel zal iets lager uitvallen omdat de onderhoudskosten in het Rembrandt-theater wat hoger zijn dan in de geplande nieuwbouw.

Zalen verkleind, ruimere stoelen
'Filmhuis Rembrandt' krijgt, net zoals de bedoeling is op het Kerkplein, vijf zalen met in totaal zo'n 400 stoelen. Om dat mogelijk te maken worden een aantal van de huidige zalen in het Rembrandt-theater verkleind. Nieuwe, ruimere stoelen moeten de filmbezoeker meer comfort geven.

In de grote zaal van Rembrandt wordt een kleine zaal geplaatst. In theorie kan de grote zaal eventueel gewoon gebruikt gaan worden, bijvoorbeeld voor verhuur aan derden.

Op de begane grond is ruimte om horeca uit te baten. Dat kan door het filmhuis zelf of door een externe partij.

Toegankelijkheid verbeterd
In de berekening is geld gereserveerd om de toegankelijkheid van Rembrandt voor minder validen te verbeteren.
De huidige lift wordt vervangen en er wordt een extra lift geplaatst, waardoor ook de filmzaal in de oude theatertoren toegankelijk is. Hellingsbanen voor rolstoelen worden verbeterd.

Zonnepanelen, LED-verlichting
Om de exploitatiekosten van het gebouw te verlagen is in de berekening geld gereserveerd om op het dak 180 vierkante meter zonnepanelen te plaatsen.
Daarnaast is er geld beschikbaar voor een lichtplan met LED-verlichting in plaats van de huidige energieverslindende halogeenverlichting.

Technische installaties vervangen
De 8,4 miljoen voor het filmhuis is uit verschillende delen opgebouwd. 3,5 miljoen euro is gereserveerd voor de aanschaf van het pand.
Voor het verbouwen van de bioscoop, het vervangen van technische installaties en de aanschaf van een nieuwe inrichting is 3,2 miljoen euro gereserveerd. Het resterende bedrag bestaat uit ontwikkelingskosten, honoraria en rente.

Onderzoek betaald uit donaties
Het onderzoek werd uitgevoerd door Vaecon, een onafhankelijk bouwkundig adviesbureau. De kosten van het onderzoek zijn volledig betaald uit giften en donaties van betrokken Arnhemmers.
Via de website Secondopinionfilmhuis.nl hebben 930 mensen hun steun betuigd aan dit onderzoek.


Second Opinion Filmhuis is een initiatief van vier betrokken inwoners van Arnhem: Arnold Brouwer, Bob Roelofs, John Swelsen en Patrick Arink.

 
 
  Je kunt ons steunen door meer bekendheid te geven aan deze actie, bijvoorbeeld via Twitter en Facebook.


Donaties

Het uitvoeren van de Second Opinion kost veel geld. Het benodigde bedrag van 2.000 euro hebben we nog niet binnen. Ieder donatie, klein en groot, wordt enorm gewaardeerd.

Via de donatie-links hieronder kun je via iDEAL geld geven aan De Schrijverij: een van de initiatiefnemers van deze actie.
Doneer 5 euro
Doneer 10 euro
Doneer 20 euro
Doneer 50 euro
Doneer 100 euro


Red de Markt

De warenmarkt zal moeten verhuizen naar de Markt voor het Provinciehuis als op het Kerkplein een nieuw filmhuis gebouwd wordt. De marktlui willen niet weg. Zij vrezen dat de markt ten dode is opgeschreven als ze moeten verhuizen.

Via een online petitie verzamelen de marktluit handtekeningen voor het behoud van de markt op het Kerkplein.

Behoud Kerkplein Arnhem

 


Contact   -   Copyright © 2015   -   Ontwerp: De Schrijverij