De eigen architecten van de gemeente Arnhem in het Kwaliteitsteam Binnenstad-Zuid zijn zeer kritisch over de plannen van de gemeente...


Naast financiele argumenten voor de locatie Kerkplein, gebruikt de gemeente alle apen en beren die ze kan bedenken om Rembrandt af te wijzen als alternatief voor het Filmhuis.

De argumenten hieronder hebben we niet zelf verzonnen. Hoe vergezocht sommige argumenten ook zijn: ze zijn terug te vinden op de website van de gemeente Arnhem en op de site van het filmhuis.


"Rembrandt is te groot"
"De totale oppervlakte van Rembrandt is te groot. Nader onderzoek van de locatie Rembrandt was dan ook niet nodig. Het pand viel bij voorbaat af."

In de huidige situatie heeft het Rembrant-theater ongeveer 1.500 stoelen. Dat zijn er 1.000 meer dan er gepland zijn in het nieuwe filmhuis.

Zoals uit de second opinion blijkt, is Rembrandt eenvoudig aan te passen aan de capaciteitswensen van het Filmhuis. Door ruimere stoelen en het verkleinen van de grootste zalen, blijkt het mogelijk intieme filmzalen te creeren die voldoen aan de eisen van deze tijd.


"De locatie Kerkplein heeft de grootste betekenis voor de stad"
"Los van financiele argumenten is het Kerkplein volgens het college een goede plek. Winkelend publiek dat uit de Bakkerstraat komt, komt niet langer uit in een groot 'niets', maar wordt op logische wijze via een andere straat terug geleid het winkelgebied in."

De mening van de gemeente Arnhem wordt niet gedeeld door het eigen Kwaliteitsteam Binnenstadzuid. De architecten in dat team schrijven aan de gemeente:

    "Het is de vraag of het theater niet teveel belast wordt met een te complexe ruimtelijke opgave. De ruimtelijke opgave wordt te rooskleurig voorgesteld. Wij adviseren de keuze nog een stap verder te onderzoeken in relatie tot de te ontwikkelen openbare ruimtes."

Winkelen doe je overdag. Een filmhuis bezoek je 's avonds. Als je winkelend publiek naar de zuidelijke binnenstad wilt trekken, is het bouwen van een filmhuis op het Kerkplein niet de meest logische keuze om dat te bewerkstelligen.

Daarnaast is lang niet iedereeen in Arnhem voorstander van bebouwing van het Kerkplein. Marktlui en winkeliers uit de omliggende winkelstraten zijn niet blij met de noodzakelijke verhuizing van de vrijdag- en zaterdagmarkt naar de Markt. Ook ondernemers aan het Kerkplein zijn niet blij met de aangekondigde bebouwing.


"Nieuwbouw is duurzamer dan renovatie van Rembrandt"
"De gemeente Arnhem heeft ambities voor duurzaamheid en energiegebruik van nieuwe gebouwen. Dit is natuurlijk een uitgelezen kans om die in dit gebouw te realiseren! Renovatie is altijd duurder dan nieuwbouw."

Deze bewering is in volledige tegenspraak met de 'Visie op Transformatie' van diezelfde gemeente Arnhem. In deze visie wordt gemeentelijk beleid ten aanzien van leegstaande bedrijfsruimten in Arnhem gepresenteerd. Hergebruik is daarbij het toverwoord.

"Herontwikkeling en transformatie zijn goede manieren om de stad duurzaam en toekomstvast te vernieuwen", schrijft de gemeente. "Het is vaak een duurzame oplossing, omdat minder bouwmateriaal nodig is. Het gebruik van een bestaand casco kan bovendien voor lagere bouwkosten zorgen."

"De gemeente wil een rol spelen bij het beperken van leegstand", staat verder in de visie te lezen. "Een van de oorzaken van leegstand is dat er nog steeds wordt gebouwd. De gemeente bezit veel vastgoed en kan daardoor het goede voorbeeld geven. Arnhem kan het zich niet permitteren om initiatieven te blokkeren als daar geen zwaarwegende redenen voor zijn."

"Met onze inzet willen we er samen met pandeigenaren en andere betrokkenen voor zorgen dat er over enige jaren geen vastgoed meer structureel leeg staat", aldus de gemeente.


"Rembrandt is moeilijk te exploiteren omdat het buiten het centrum ligt"
"Rembrandt is ook wat betreft de locatie voor de gemeente Arnhem geen reele optie. Een filmtheater op deze plek is moeilijk te exploiteren."

Ruim vijftig jaar werd in het Rembrandt-theater een commerciele bioscoop geexploiteerd die meer dan 300.000 bezoekers per jaar trok. Dat is drie keer zoveel als het nieuwe filmhuis naar verwachting zal trekken. De bewering van de gemeente snijdt dus geen hout.

Er zijn daarnaast voldoende voorbeelden van filmhuizen die buiten de binnenstad liggen en geen enkele moeite hebben om voldoende bezoekers te trekken:
- Filmhuis Gouda
- LHC Utrecht
- Filmhuis Cavia Amsterdam
- Filmhuis Rialto Amsterdam
- Eye Amsterdam
- The Movies Amsterdam
- Verkadefabriek Den Bosch
- Filmhuis Dakota Den Haag
Afijn. De lijst is nog een heel eind langer.


"Er is in Rembrandt zeer geringe potentie voor niet filmgerelateerde horeca"
"Cultureel ondernemerschap met onder andere horeca en verhuring in het pand is slechts heel beperkt mogelijk."

Het uitbaten van grootschalige horeca is geen taak van een filmhuis. Net zoals ook het verkopen van brood en het repareren van mobiele telefoons geen taak is van een filmhuis. Een filmhuis moet doen waar het goed in is: het vertonen van kwalitatief goede (Europese) films.

Externe verhuur is in Rembrandt trouwens heel goed mogelijk. Jarenlang was naast de ingang van het Rembrandt-theater een restaurant gevestigd. Een deel van het souterrain wordt nog altijd voor 10.000 euro per jaar verhuurd aan een biljartcentrum.


"Het Filmhuis wil zelf nieuwbouw op het Kerkplein"
Dat is geen argument. Als je een kind vraagt watvoor cadeautje het wil hebben, kiest het meestal ook voor het duurste cadeau.

De essentiele vraag is: kunnen de wensen van het Filmhuis, zoals ze dat zelf hebben vastgelegd in hun bedrijfsplan voor het Kerkplein, gerealiseerd worden in Rembrandt.

Het antwoord daarop is: ja. De second opinion voldoet volledig aan het programma van eisen. Op het gebied van vierkante meters, aantal zalen, aantal stoelen, horecamogelijkheden, kantoorruimte en alle andere aanvullende wensen voldoet Rembrandt volledig aan het pakket dat het Filmhuis aan haar nieuwe locatie heeft gesteld.

Zie ook: Strategische Visie Focus in Rembrandt.


Het Rembrandt-theater is slecht toegankelijk voor gehandicapten"
"De huidige lift is niet functioneel en te traag voor een soepele verwerking van de publieksstroom. Het pand is rolstoelonvriendelijk door de vele trappen."

In de second opinion is geld uitgetrokken voor het reviseren van de lift. Voor 13.000 euro heb je een lift die wel functioneel is, en bovendien een stuk sneller.

Daarnaast is in de second opinion geld uitgetrokken voor het plaatsen van een extra lift, om ook de hoger gelegen zalen beter toegankelijk te maken voor ouderen en mensen met een lichamelijke beperking. Bovendien is geld uitgetrokken voor meer en betere hellingbanen bij de ingang van de zalen.


"Rembrandt is een onaantrekkelijke locatie voor openluchtvoorstellingen"
Met openlucht-vertoningen deze zomer in Presikhaaf, Sonsbeek en op het Kerkplein lijkt dit niet echt een heel sterk argument om realisatie van een nieuw Filmhuis op het Kerkplein kracht bij te zetten.


 
 
  Je kunt ons steunen door meer bekendheid te geven aan deze actie, bijvoorbeeld via Twitter en Facebook.


Donaties

Het uitvoeren van de Second Opinion kost veel geld. Het benodigde bedrag van 2.000 euro hebben we nog niet binnen. Ieder donatie, klein en groot, wordt enorm gewaardeerd.

Via de donatie-links hieronder kun je via iDEAL geld geven aan De Schrijverij: een van de initiatiefnemers van deze actie.
Doneer 5 euro
Doneer 10 euro
Doneer 20 euro
Doneer 50 euro
Doneer 100 euro


Red de Markt

De warenmarkt zal moeten verhuizen naar de Markt voor het Provinciehuis als op het Kerkplein een nieuw filmhuis gebouwd wordt. De marktlui willen niet weg. Zij vrezen dat de markt ten dode is opgeschreven als ze moeten verhuizen.

Via een online petitie verzamelen de marktluit handtekeningen voor het behoud van de markt op het Kerkplein.

Behoud Kerkplein Arnhem

 


Contact   -   Copyright © 2015   -   Ontwerp: De Schrijverij