Hieronder vind je de laatste ontwikkelingen met betrekking tot onze second opinion, en ander nieuws dat te maken heeft met de ontwikkelingen rondom het Filmhuis.


Commercieel filmhuis in Rembrandt
Er komt een commercieel filmhuis in Rembrandt. Rembrandt-eigenaar Minerva laat in de Gelderlander weten dat hij hoopt voor het eind van het jaar te kunnen beginnen.

Door de aankondiging ontstaat een geheel nieuwe situatie rondom het filmhuis. Het is uitgesloten dat de plannen voor het Kerkplein doorgang vinden als een commercieel filmhuis in Rembrandt bezoekers wegsnoept van Focus.


Reactie B&W op Second Opinion Filmhuis: wethouder geeft geen antwoord
Via een brief (pdf) aan de gemeenteraad heeft wethouder Elfrink (SP) gereageerd op de bevindingen van Second Opinion Filmhuis. Elfrink weigert uit te leggen hoe hij erbij komt dat een verhuizing naar Rembrandt 16,5 miljoen kost.

Wel beweert de wethouder heel veel andere dingen. In een brief aan de gemeenteraad heeft Second Opinion Filmhuis de woorden van de wethouder weerlegd.
Reactie B&W op Second Opinion Filmhuis: exploitatiebegroting ontbreekt
Via een brief (pdf) aan de gemeenteraad heeft wethouder Elfrink (SP) gereageerd op de bevindingen van Second Opinion Filmhuis.

In de brief stelt Elfrink onder meer dat de second opinion geen inzicht biedt in de bedrijfsexploitatie. Dat klopt. Dat is gedaan omdat er heel veel is af te dingen op de bedrijfsexploitatie van de gemeente Arnhem en een goede vergelijking daardoor niet mogelijk is. De aannames van de gemeente Arnhem zijn namelijk boterzacht.
Strategische Visie Filmhuis in Rembrandt
Filmhuis-directeur Henk Bitter heeft geen goed woord over voor de plannen om het filmhuis naar Rembrandt te verhuizen. Volgens hem kan de Strategische Visie die Focus heeft opgesteld nooit gerealiseerd worden in Rembrandt. Hier wordt die kritiek weerlegd.
WOB-verzoek ten aanzien van berekening
De gemeente Arnhem heeft een WOB-verzoek ontvangen ten aanzien van de berekening die wethouder Elfrink heeft gemaakt over verhuizen van het Filmhuis naar Rembrandt.
Hoorzitting Filmhuis: wethouder krijgt het moeilijk
Wethouder Gerrie Elfrink (SP) krijgt het moeilijk, nu de oppositie in de gemeenteraad graag tot in detail wil weten hoe de wethouder bij zijn bedrag van 16,5 miljoen komt voor verhuizing van het Filmhuis naar Rembrandt.

Aanleiding is de hoorzitting die maandagavond in de gemeenteraad plaatsvond over de Second Opinion Filmhuis. Nadat bleek dat de 8,4 miljoen waarop dit onderzoek uitkomt gestoeld is op een serieuze berekening, wil de oppositie de cijfers naast elkaar leggen om ze goed te kunnen vergelijken.
Mening experts: second opinion is te hoog
Wij hebben de second opinion door drie externe architecten laten beoordelen om te zien of we misschien iets over het hoofd gezien hebben. Dat niet, maar onafhankelijk van elkaar melden ze alle drie dat wij met onze berekening te hoog zitten.
Oppositie wil raadsdebat over second opinion
De VVD, PvdA en Partij voor de Dieren willen een debat in de gemeenteraad over de uitkomst van de second opinion.
Wethouder Elfrink mag aan de gemeenteraad uitleggen waarom er een gat zit van maar liefst acht miljoen euro tussen zijn berekening en de uitkomst van de second opinion.
Second Opinion gereed
Als je het doet, moet je het goed doen dus het heeft even geduurd. Maar de Second Opinion is gereed. Verhuizen van het Filmhuis naar Rembrandt kost 8,4 miljoen euro.
Tussenstand 24 augustus 2015
De actie voor een second opinion voor het filmhuis is afgelopen maand niet veel in het nieuws geweest. Dat wil echter niet zeggen dat er in de tussentijd niets gebeurd is. Integendeel! Achter de schermen zijn we hard aan het werk. Een update:
- Presentatie Second Opinion half september
- Steun voor Second Opinion groeit
- Marktlui in opstand
Marktlui in opstand tegen bebouwen Kerkplein
De marktlui in Arnhem verzetten zich tegen het verplaatsen van de vrijdag- en zaterdagmarkt naar de Markt voor het Provinciehuis. Volgens de gemeente Arnhem is verplaatsing noodzakelijk als op het Kerkplein een nieuw filmhuis gebouwd wordt. Onder het motto 'Red de markt op het Kerkplein' zijn de markthandelaren in opstand gekomen.
Voortgang Second Opinion, 23 juli
We hebben inmiddels van verschillende kanten de vraag gekregen hoe het ervoor staat met de Second Opinion die we ten aanzien van het filmhuis uitvoeren. Een tussenstand.
Berekening gemeente opgebouwd zonder feitenkennis
De berekening die de gemeente gemaakt heeft over de kosten van verhuizing naar Rembrandt, is gemaakt zonder feitenkennis. De afmetingen, maten en feitelijke gegevens van Rembrandt zijn bij de gemeente onbekend.

Die ontluisterende informatie kwam naar voren in een gesprek dat de initiatiefnemers van Second Opinion Filmhuis voerden met de projectleider die de berekening heeft uitgevoerd.
Gemeente geeft onjuiste informatie over subsidie Focus
Op de website van de gemeente Arnhem is een aparte pagina verschenen met daarin antwoorden op veelgestelde vragen ten aanzien van Rembrandt. Of het boze opzet is, is onduidelijk maar het bedrag dat de gemeente Arnhem in de geplande nieuwbouw aan het Filmhuis kwijt is, is vier keer hoger dan de gemeente beweert.

 
 
  Je kunt ons steunen door meer bekendheid te geven aan deze actie, bijvoorbeeld via Twitter en Facebook.


Donaties

Het uitvoeren van de Second Opinion kost veel geld. Het benodigde bedrag van 2.000 euro hebben we nog niet binnen. Ieder donatie, klein en groot, wordt enorm gewaardeerd.

Via de donatie-links hieronder kun je via iDEAL geld geven aan De Schrijverij: een van de initiatiefnemers van deze actie.
Doneer 5 euro
Doneer 10 euro
Doneer 20 euro
Doneer 50 euro
Doneer 100 euro


Red de Markt

De warenmarkt zal moeten verhuizen naar de Markt voor het Provinciehuis als op het Kerkplein een nieuw filmhuis gebouwd wordt. De marktlui willen niet weg. Zij vrezen dat de markt ten dode is opgeschreven als ze moeten verhuizen.

Via een online petitie verzamelen de marktluit handtekeningen voor het behoud van de markt op het Kerkplein.

Behoud Kerkplein Arnhem

 


Contact   -   Copyright © 2015   -   Ontwerp: De Schrijverij