Gemeente geeft onjuiste informatie over subsidie FilmhuisOp de website van de gemeente Arnhem is een aparte pagina verschenen met daarin antwoorden op veelgestelde vragen ten aanzien van Rembrandt.

Of het boze opzet is, is onduidelijk maar het bedrag dat de gemeente Arnhem in de geplande nieuwbouw aan het Filmhuis kwijt is, is vier keer hoger dan de gemeente beweert.

Mild geformuleerd is die informatie misleidend. De gemeente suggereert dat het bedrag van 256.000 euro het enige geld is dat de gemeente kwijt is aan het Filmhuis op het Kerkplein. Dat is niet zo. In werkelijkheid gaat er zometeen ieder jaar 1.067.000 euro gemeenschapsgeld naar toe.

Hoe zit het?
De 256.000 euro die het Filmhuis krijgt, is het geld dat bestemd is voor de exploitatie van het Filmhuis. Dat bedrag is, volgens de gemeente, ook in de nieuwbouw op het Kerkplein voldoende.

Maar dat is niet het enige gemeenschapsgeld dat zometeen naar het Filmhuis gaat.

Structurele kosten nieuwbouw
De 11,4 miljoen die de nieuwbouw op het Kerkplein kost, wordt over een lange periode afbetaald. Het werkt op dezelfde manier als iemand die een huis koopt, en een hypotheek met rente afsluit. Om de kosten voor nieuwbouw van het filmhuis in jaarlijkse termijnen af te betalen, is een jaarlijks structureel budget nodig van 688.471 euro.

Structurele kosten onderhoud
Naast de structurele kosten om de bouw van het geplande Filmhuis op het Kerkplein te betalen, zijn er ook structurele kosten voor onderhoud, vervanging, belasting en verzekering. Bij elkaar opgeteld staat dit voor een bedrag van 235.000 euro per jaar op de begroting in de Businesscase FFA van de gemeente Arnhem.

Huuropbrengsten
Tegenover deze structurele lasten, staan alleen de huuropbrengsten die Focus moet betalen aan de gemeente: 112.000 euro per jaar. Dit is bij lange na niet voldoende om alle structurele lasten te dekken. Die rekening komt op het bordje van de gemeente Arnhem.

Totaaloverzicht
Structurele lasten nieuwbouw: 688.000 euro per jaar
Structuele lasten onderhoud: 235.000 euro per jaar

Totale lasten: 923.000 euro per jaar

Wanneer we de jaarlijkse kosten en opbrengsten onder elkaar zetten, leidt dat tot onderstaande berekening:
Totale lasten: 923.000 euro per jaar
Totale opbrengsten: 112.000 per jaar

Aanvulling door gemeente Arnhem: 811.000 euro per jaar

Naast de 256.000 euro die de gemeente beweert dat er naar het Filmhuis gaat, komt daar dus nog ieder jaar een bedrag bij van 811.000 euro. Een nieuw Filmhuis op het Kerkplein kost de gemeente daarmee jaarlijks 1.067.000 euro.


<<< Terug naar nieuwsoverzicht <<<

 
 
  Je kunt ons steunen door meer bekendheid te geven aan deze actie, bijvoorbeeld via Twitter en Facebook.


Donaties

Het uitvoeren van de Second Opinion kost veel geld. Het benodigde bedrag van 2.000 euro hebben we nog niet binnen. Ieder donatie, klein en groot, wordt enorm gewaardeerd.

Via de donatie-links hieronder kun je via iDEAL geld geven aan De Schrijverij: een van de initiatiefnemers van deze actie.
Doneer 5 euro
Doneer 10 euro
Doneer 20 euro
Doneer 50 euro
Doneer 100 euro


Red de Markt

De warenmarkt zal moeten verhuizen naar de Markt voor het Provinciehuis als op het Kerkplein een nieuw filmhuis gebouwd wordt. De marktlui willen niet weg. Zij vrezen dat de markt ten dode is opgeschreven als ze moeten verhuizen.

Via een online petitie verzamelen de marktluit handtekeningen voor het behoud van de markt op het Kerkplein.

Behoud Kerkplein Arnhem

 


Contact   -   Copyright © 2015   -   Ontwerp: De Schrijverij