Berekening gemeente opgebouwd zonder feitenkennis over Rembrandt

De berekening die de gemeente gemaakt heeft over de kosten van verhuizing naar Rembrandt, is gemaakt zonder feitenkennis. De afmetingen, maten en feitelijke gegevens van Rembrandt zijn bij de gemeente onbekend.

Die ontluisterende informatie kwam naar voren in een gesprek dat de initiatiefnemers van Second Opinion Filmhuis voerden met de projectleider die de berekening heeft uitgevoerd.

Verhuizing van het Filmhuis naar Rembrandt kost volgens de gemeente 16,5 miljoen euro. In een persoonlijk gesprek heeft de gemeente de opbouw van die cijfers toegelicht.

Omdat de projectleider niet de beschikking had over de cijfers van Rembrandt, heeft zij zelf met pen een grove schets gemaakt van de bioscoop. Op basis van deze schets is een berekening uitgevoerd aan de hand van globale (discutabele) algemene kengetallen.

De gemeente geeft toe dat haar berekening niet nauwkeurig is uitgevoerd. De berekening is door 1 ambtenaar in 2 dagen tijd in elkaar gezet.

Vraagtekens
In de specificatie die de gemeente geeft, staan een aantal posten waar je een groot vraagteken bij kunt zetten. Zo is er de post 'Verbouw en renovatiekosten Installaties'. Goed voor 2,1 miljoen euro op de begroting.
Wanneer Rembrandt door de gemeente wordt aangekocht, is dat inclusief goed functionerende installaties. Het vervangen van deze installaties is niet nodig.

Opvallend is ook de post 'Honoraria', die voor 1,3 miljoen euro in de berekening staat. Deze kostenpost staat wel in de berekening die voor Rembrandt gemaakt is, maar ontbreekt in het overzicht voor de geplande nieuwbouw op het Kerkplein.

De inrichtingskosten die voor het Filmhuis op het Kerkplein zijn berekend (1,66 miljoen euro) zijn integraal overgenomen voor het Rembrandt-theater. De nieuwbouw op het Kerkplein wordt echter kaal opgeleverd. Bij een verhuizing naar Rembrandt is daar geen sprake van.
Vanzelfsprekend zal Rembrandt op maat ingericht moeten worden naar de wensen van het Filmhuis, maar de kosten daarvan zullen lager uitvallen dan 1,66 miljoen euro.

En dan is er nog de post 'Onvoorzien'. Dit is op zich geen ongebruikelijke post. Een paar procent onvoorziene kosten staat in iedere begroting. Maar omdat de gemeente geen gegevens over het Rembrandt-theater heeft, staat dit voor het indrukwekkende bedrag van 1,4 miljoen euro in de berekening.

Conclusie
De berekening die de gemeente voor Rembrandt heeft uitgevoerd rammelt aan alle kanten. De berekening is onder grote tijdsdruk tot stand gekomen zonder kennis over het Rembrandt-theater.

Diverse kosten worden opgevoerd zonder logische onderbouwing. Er is niet gekeken naar de mogelijkheden die het gebouw biedt. Er is geen contact geweest tussen de gemeente en het Rembrandt-theater.

De gemeenteraad heeft een besluit genomen over het Filmhuis, zonder dat zij dat op basis van gedegen onderzoek heeft kunnen doen.

Een andere conclusie die je kunt trekken is dat wethouder Gerrie Elfrink de gemeenteraad onjuiste informatie heeft gegeven. Want wat hield de wethouder de raad iedere keer voor?

    "De gegevens van Rembrandt zijn bij ons goed bekend."

Die mededeling is misleidend en onjuist. De gemeente is niet op de hoogte van de cijfers van Rembrandt. Wethouder Elfrink heeft de gemeenteraad wat uit te leggen...


<<< Terug naar nieuwsoverzicht <<<

 
 
  Je kunt ons steunen door meer bekendheid te geven aan deze actie, bijvoorbeeld via Twitter en Facebook.


Donaties

Het uitvoeren van de Second Opinion kost veel geld. Het benodigde bedrag van 2.000 euro hebben we nog niet binnen. Ieder donatie, klein en groot, wordt enorm gewaardeerd.

Via de donatie-links hieronder kun je via iDEAL geld geven aan De Schrijverij: een van de initiatiefnemers van deze actie.
Doneer 5 euro
Doneer 10 euro
Doneer 20 euro
Doneer 50 euro
Doneer 100 euro


Red de Markt

De warenmarkt zal moeten verhuizen naar de Markt voor het Provinciehuis als op het Kerkplein een nieuw filmhuis gebouwd wordt. De marktlui willen niet weg. Zij vrezen dat de markt ten dode is opgeschreven als ze moeten verhuizen.

Via een online petitie verzamelen de marktluit handtekeningen voor het behoud van de markt op het Kerkplein.

Behoud Kerkplein Arnhem

 


Contact   -   Copyright © 2015   -   Ontwerp: De Schrijverij