Marktlui in opstand tegen bebouwen Kerkplein


De marktlui in Arnhem verzetten zich tegen het verplaatsen van de vrijdag- en zaterdagmarkt naar de Markt voor het Provinciehuis. Volgens de gemeente Arnhem is verplaatsing noodzakelijk als op het Kerkplein een nieuw filmhuis gebouwd wordt.

Onder het motto 'Red de markt op het Kerkplein' zijn de markthandelaren in opstand gekomen. De marktlui scharen zich achter de actiegroep Second Opinion Filmhuis. Wanneer het filmhuis naar Rembrandt verhuist, hoeft de markt niet verplaatst te worden.

Met posters, actiebuttons en het inzamelen van handtekeningen hopen de marktlui de gemeente tot inkeer te brengen. Inmiddels zijn al meer dan duizend handtekeningen opgehaald.

Omzetverlies
De markthandelaren zijn bang voor omzetverlies wanneer zij door de gemeente gedwongen worden het Kerkplein te verlaten. Volgens de gemeente Arnhem is die vrees ongegrond. De Markt voor het Provinciehuis ligt tenslotte maar op een steenworp afstand van het Kerkplein.

De marktmensen spreken echter uit ervaring. Ten tijde van de het WK voetbal in 2010 stonden grote videoschermen op het Kerkplein waarop de wedstrijden te zien waren. De warenmarkt werd toen wekenlang verplaatst naar de Markt. Het gevolg was een omzet die tientallen procenten lager was dan gebruikelijk.

Ook veel winkeliers in de toeloopstraten naar het Kerkplein vrezen omzetdaling. Winkeliers in de Weverstraat, Bakkerstraat en Kerkstraat zijn bang dat zij op vrijdag en zaterdag minder klanten krijgen wanneer de markt wordt verplaatst.

De gemeente Arnhem lijkt doof te zijn voor de argumenten van de kooplui. Verder dan sussende woorden dat het allemaal wel mee zal vallen komt de gemeente niet.

Nijmegen
Hoe het ook kan, liet de gemeente Nijmegen tien jaar geleden zien. De warenmarkt in de Burchtstraat blokkeert daar twee keer per week het busverkeer. De gemeente Nijmegen liet door een extern bureau onderzoeken wat het gevolg zou zijn van het verplaatsen van de markt. Belangrijkste conclusie: Verplaatsing leidt tot omzetderving, niet alleen op de markt, maar ook bij winkeliers in de binnenstad.

"Slechts een zeer beperkt aantal grote markten kan goed functioneren zonder wisselwerking met in de nabijheid gelegen winkels en andere functies in de omgeving. Aan de andere kant profiteert de markt van de aanwezigheid van winkels, horeca en dergelijke. Wanneer de markt op de Burchtstraat blijft, zal de synergie tussen markt en winkels gelijk blijven."

Voor Nijmegen was dat genoeg reden om de markt te houden waar hij was.


<<< Terug naar nieuwsoverzicht <<<

 
 
  Je kunt ons steunen door meer bekendheid te geven aan deze actie, bijvoorbeeld via Twitter en Facebook.


Donaties

Het uitvoeren van de Second Opinion kost veel geld. Het benodigde bedrag van 2.000 euro hebben we nog niet binnen. Ieder donatie, klein en groot, wordt enorm gewaardeerd.

Via de donatie-links hieronder kun je via iDEAL geld geven aan De Schrijverij: een van de initiatiefnemers van deze actie.
Doneer 5 euro
Doneer 10 euro
Doneer 20 euro
Doneer 50 euro
Doneer 100 euro


Red de Markt

De warenmarkt zal moeten verhuizen naar de Markt voor het Provinciehuis als op het Kerkplein een nieuw filmhuis gebouwd wordt. De marktlui willen niet weg. Zij vrezen dat de markt ten dode is opgeschreven als ze moeten verhuizen.

Via een online petitie verzamelen de marktluit handtekeningen voor het behoud van de markt op het Kerkplein.

Behoud Kerkplein Arnhem

 


Contact   -   Copyright © 2015   -   Ontwerp: De Schrijverij