Hoorzitting Filmhuis: wethouder krijgt het moeilijkWethouder Gerrie Elfrink (SP) krijgt het moeilijk, nu de oppositie in de gemeenteraad graag tot in detail wil weten hoe de wethouder bij zijn bedrag van 16,5 miljoen komt voor verhuizing van het Filmhuis naar Rembrandt.

Aanleiding is de hoorzitting die maandagavond in de gemeenteraad plaatsvond over de Second Opinion Filmhuis. Nadat bleek dat de 8,4 miljoen waarop dit onderzoek uitkomt gestoeld is op een serieuze berekening, wil de oppositie de cijfers naast elkaar leggen om ze goed te kunnen vergelijken.

Het was een historische avond in het stadhuis. Het is in de lokale politiek van Arnhem niet eerder voorgekomen dat buitenstaanders door de gemeenteraad worden uitgenodigd voor een expert-meeting om tekst en uitleg te geven.

Second Opinion Filmhuis kreeg de mogelijkheid het onderzoek toe te lichten en vragen van de gemeenteraad te beantwoorden. Vanuit de collegepartijen SP, D66, Groenlinks en CDA werden alle registers open getrokken.

"Tjonge, als de gemeenteraad ook zo kritisch zou zijn over het bierviltje van Elfrink, dan kwam de geloofwaardigheid misschien een beetje terug", twitterde iemand daarover.

Met name Cris Lenting (SP) maakte het erg bont in zijn pogingen het onderzoek in diskrediet te brengen. Lenting werd zelfs door de voorzitter tot de orde geroepen nadat hij Bob Roelofs toebeet: "Ik vraag iets aan iemand met verstand van verbouwingen, en niet aan meneer Roelofs."

Grote twijfels
Ondanks alle pogingen van de coalitiepartijen om de second opinion weg te zetten, bleef de uitkomst van het onderzoek overeind. Voor veel partijen in de gemeenteraad was dat reden genoeg om wethouder Elfrink maar eens te vragen waarom er een gat zit van 8 miljoen tussen zijn berekening en de second opinion.

Veel partijen hebben grote twijfels over de betrouwbaarheid van de cijfers die Elfrink in juni aan de gemeenteraad heeft gegeven. Op basis van de 16,5 miljoen van Elfrink, koos D66 uiteindelijk voor het Kerkplein in plaats van Rembrandt.

"Wij vragen de wethouder om een onderbouwing van die 16,5 miljoen", vatte Daniƫl Becker (ChristenUnie) het samen. "Het is een druk op de knop, want die berekening is er. Laat hem gewoon zien aan de raad."

Maar zo makkelijk ging dat niet, volgens Elfrink. De wethouder wrong zich in allerlei bochten om de berekening maar niet aan de gemeenteraad te hoeven geven.
Elfrink: "Wij hebben u in juni al een raadsbrief gestuurd met een onderbouwing van die 16,5 miljoen."

Maar daar kwam Elfrink niet mee weg. Martien Louwers van de PvdA: "Ik heb hier een Second Opinion met een gedetailleerde berekening van 15 pagina's. U heeft de raad een A4'tje gestuurd waar enkele bedragen onder elkaar staan. Wij willen weten hoe die bedragen tot stand zijn gekomen, met rekenmethode en al."

Elfrink negeerde de vraag in eerste instantie, maar nadat duidelijk werd dat hij toch echt een antwoord moest geven, verwees hij nogmaals naar het A4'tje met daarop wat bedragen. Daarnaast zegde hij toe een lijstje te sturen met exploitatiekosten die volgens hem niet waren meegenomen in de Second Opinion. Daar trapte de gemeenteraad niet in.

Becker: "Daar hebben we geen behoefte aan. Wij hebben behoefte aan een onderbouwing van de berekening van 16,5 miljoen."

Maar die wilde Elfrink niet geven. "Daarin staat aanbestedingsgevoelige informatie. Het is niet verstandig dat openbaar te maken. U kunt naar mijn ambtenaren vastgoed als u meer informatie wilt."

Ook daar trapte de gemeenteraad niet in. "Ik laat me niet afschepen door een wethouder", aldus Leendert Combee (VVD). "Het gaat hier om grote bedragen en ik wil dat de wethouder die informatie aan de gemeenteraad beschikbaar stelt."

Martien Louwers: "De informatie die wij extern krijgen is van een veel hoger niveau dan het A4'tje dat we van onze eigen gemeente krijgen. Ik vind het heel vreemd dat de wethouder, als hij zo zeker is van zijn eigen onderbouwing, dat niet met ons wil delen."

Zonder dat Elfrink vervolgens toezegde de berekening alsnog te sturen, werd daarop de vergadering gesloten. Maar dat betekent niet dat het laatste woord hierover gezegd is. De gemeenteraad wacht af waar de wethouder nu mee komt. Wanneer dat niet voldoet, wordt de wethouder nogmaals ter verantwoording geroepen.

"Hier is het laatste woord nog niet over gezegd. Wordt vervolgd", aldus Leendert Combee.


<<< Terug naar nieuwsoverzicht <<<

 
 
  Je kunt ons steunen door meer bekendheid te geven aan deze actie, bijvoorbeeld via Twitter en Facebook.


Donaties

Het uitvoeren van de Second Opinion kost veel geld. Het benodigde bedrag van 2.000 euro hebben we nog niet binnen. Ieder donatie, klein en groot, wordt enorm gewaardeerd.

Via de donatie-links hieronder kun je via iDEAL geld geven aan De Schrijverij: een van de initiatiefnemers van deze actie.
Doneer 5 euro
Doneer 10 euro
Doneer 20 euro
Doneer 50 euro
Doneer 100 euro


Red de Markt

De warenmarkt zal moeten verhuizen naar de Markt voor het Provinciehuis als op het Kerkplein een nieuw filmhuis gebouwd wordt. De marktlui willen niet weg. Zij vrezen dat de markt ten dode is opgeschreven als ze moeten verhuizen.

Via een online petitie verzamelen de marktluit handtekeningen voor het behoud van de markt op het Kerkplein.

Behoud Kerkplein Arnhem

 


Contact   -   Copyright © 2015   -   Ontwerp: De Schrijverij